2013-08-07

Tapahtumia Lefkaksella

Kesäisin täällä Lefkaksella on kaikenlaisia tapahtumia. Esimerkiksi kun eri luostarit viettävät juhlapäiviään, niin niiden yhteydessä on markkinoita. Kesäkuun 24. päivä Faneromenin luostari Lefkadan kaupungin lähellä vietti Pyhän Hengen päivää ja silloin luostarin kirkkoon oli pitkät jonot ja ihmiset menivät sytyttämään kynttilöitä. Pyhän Hengen päivä on aina ortodoksisen helluntaipäivän jälkeinen maanantai. Tuon juhlapäivän yhteydessä luostarilla ja sen lähistöllä on isot markkinat. Markkinakojuja oli tien varsi täynnänsä. Ja mitä tien varret ennen kaikkea oli täynnä niin pysäköityjä autoja! Oli melkonen temppu löytää parkkipaikka, mut onneks mun paikallinen seuralainen omaa taidon bongata paikkoja :) Siellä markkinoilla oli myytävänä vaikka mitä maan ja taivaan väliltä: vaatteita, kenkiä, koruja, kodin tekstiilejä, keittiötavaroita, lemmikkieläimiä ja vaikka vallan mitä. Ostin yhet 5 euron kengät, jotka oli kokoa 40, mutta käytössä ne on kyl osottautunu liian pieniks, et nyt ois jollekin hyvät kengät tarjolla! Ostin mä sit pari alusvaatetta lisäks. Sit piti tietystikin ostaa annos paikallisia herkkuja eli lukumades-munkkeja hunajalla kuorrutettuna. Huh, oli kyllä niin äkkimakeeta ja iso annos, et tuli melkonen äklötysolo.

Tämmöisiäkin oli markkinoille myynnissä

Kojuja oli paljon tien molemmin puolin

Mitä myöhemmäksi ilta meni, sitä enemmän väkeä virtasi paikalle

Kuu katseli markkinaväen yläpuolella

Lukumades-munkkeja kaupan, joko suklaalla tai hunajalla kuorrutettuna


Vähän samantapainen häppeninki oli 6.-7. heinäkuuta, kun Nidrin satamaa vastapäätä, Genin niemimaan kärjessä oleva Agia Kyriakin (Pyhä Sunnuntai) luostari vietti juhlapäiviä. Silloin meni paikallisia Nidristä veneillä kappelille sytyttämään kynttilöitä ja Nidrin sataman liepeillä oli myös markkinat. Niillä ei tullut käytyä, kun olin sillon kipeenä ja olin kotona lepäämässä enkä millään jaksanu lähtee, vaikka mieli teki.

Elokuun alussa Karian kylässä vuoristossa n. 15 km päässä Nidristä järjestetään perinteiset kreikkalaiset häät. Ne on siis lavastettu tapahtuma, ei oikeat häät. Tapahtuma on kolmepäiväinen ja ekana päivänä on myötäjäisten esittely. Aikaisemmin myötäjäiset ovat olleet tärkeässä asemassa avioliittoja solmittaessa ja niistä on kirjoitettu oikein kirjalliset sopimukset, että mitä kummankin osapuolen perheet/vanhemmat liittoon tuovat. Myötäjäiset saattoivat olla rahaa, mutta myös kaiken laista tarpeellista, kuten vuohia tai lampaita. Itse päätapahtuma oli kuitenkin toisena päivänä eli viime viikon sunnuntaina. Silloin oli siis itse häät. Ajelin ylös Karialle ja parkkeerasin skootterini vähän ennen kylää, sillä poliisit olivat sulkeneet kylään menevän tien. Kun menin paikalle, kylän keskusaukiolla oli jo melkoinen kuhina. Ihmisiä istui tavernoissa ja kahviloissa ja kovaäänisistä soi musiikki. Aukion lähistölle oli pystytetty lava. Käppäilin ensin vähän ympäriinsä ja sit menin yhteen aukion tavernaan syömään. Päivän listalla oli suolattua turskaa perunoilla sitruunaisessa kastikkeessa. Päätin kokeilla sitä. Ihan syötävää se oli, mut ehkä vähän liian suolaista. No, suolattuahan se tietty olikin, että saattoihan tuota odottaakin :D Mut ei tullut siitä ihan mun suosikkia.

Hevosia valmisteltiin kulkuetta varten kirkon edustalla

Hääväkikin oli pukeutunut perinteisiin juhla-asuihin ja myytävänä oli myös lapsille ilmapalloja

Kylän keskusaukion kahvilat ja tavernat pursuivat väkeä

Suolattua turskaa perunoilla ja tietysti tzatzikia!


Siinä istuessani hääkulkue kulki pääkatua pitkin useampaan kertaan. Oli soittokunta ja ihmisiä perinteisissä juhla-asuissa sekä miehiä hevosilla. Välillä ratsasti sulhanenkin ja sitten morsian. Niin ja tulihan siinä pappikin aasilla. Kovaääniseen kreikaksi aina selostivat jotain, mutta kieltä sen enempää taitamattomana tapahtumien kulku jäi vähän mysteeriksi. Joka tapauksessa lopulta lavan läheisyydessä alkoi tapahtua ja siellä rupesi orkesteri soittamaan. Tietystikin luvassa oli perinteistä klarinettimusiikkia ja paikalla oli naissolistikin. Oli tanssia ja tanssissa mukana oli tuore "avioparikin". Vieressä olevasta kojusta myytiin souvlaki-vartaita ja ne tuntuivat tekevän kauppansa. Aikani menoa seurattuani päätin lähtee päristelemään takasin Nidriin. Kello oli jo yli yksitoista ja aamulla oli kummiskin jo kaheksan jälkeen töihinmeno. Kotimatka alas Karialta Nidriin on aina jänskää yöaikaan. Ensinnäkin mun skootterissa toimii pitkät valot vaan kun painaa koko ajan "napista" ja siinä meinaa käsi oikeesti väsyä. Ja tolla matkalla on katuvaloja aika harvassa kohdassa. Ja sit ei ikinä tiedä, mitä eläimiä millonkin hyppii tielle. Tällä kertaa näin jäniksen ja lehmiä. Kyllä. Iso lehmälauma keskellä tietä. Ensin näin vaan pimeydessä, että nyt on jotain vähän isompia otuksia kyseessä. Ekana tuli mieleen hirvet, kunnes muistin, että nyt ei ollakaan Suomessa. Lehmiähän ne sitten olikin. Siinä vaan niitten lomitse puikkelehdin ja ne vaan seisoo jökötti eikä paljoo liikahtaneetkaan.

Hääkulkue soittokuntineen menossa kirkolle päin

Kulkueessa soitettin mm. klarinettia ja haitaria

Kulkue hevosineen menossa kylän pääkatua pitkin kohti kirkkoa

Pappi tulossa aasilla kirkolta päin

Sulhanen ratsastaa poispäin kirkolta väkijoukolle vilkutellen

Karian keskusaukiolla


Sulhanen ja morsian ratsastavat kirkolle päin

Hääjuhlassa soi klarinettimusiikki ja väkeä oli paikalla sankoin joukoin

Toki juhlissa oli tanssiakin - epäilemättä aamuun saakka :)


Eilisiltana oli sit vuorossa lisää kotiseutumatkailua. Nimittäin ajelin taas Karialle. Siellä sit tapasin meidän paikallisoppaan ja jatkettiin matkaa hänen autolla. Siinä häntä odotellessani Karian pääkadulla näin aika yllättävän näyn. Nimittäin kilpikonna mennä möngersi ihan tien laitaa. Mä tietysti hyökkäsin heti kuvia ottamaan. Sit kilppari päätti ottaa suunnaksi ajotien ja jotain paikallisia käveli paikalle ja mies otti konnan käteen ja kantoi sivummalle, jottei poloinen konna jäisi auton alle. Kiltisti tehty :) Tällä kertaa suuntana oli kummiskin Englouvi ja linssifestivaali! Englouvin kylän lähellä olevassa laaksossa viljellään fakes-linssiä ja sadonkorjuu on alkanut kaksi viikkoo sitten. Kun päästiin tapahtumapaikalle Agios Donatoksen luostarille, oli kello jo puol yheksän ja oli alkanut hämärtää. Tarjolla oli linssikeittoa muovisista kertakäyttötörpöistä, lisäksi myös leipää, sardiineja, oliiveja ja viiniä. Keitto näytti lähinnä vihreältä mönjältä, mutta oli itse asiassa hyvää. Siinä kun oltiin saatu ruuat käteemme, niin katseltiin että mihin mahtuisi istumaan.Siinä suoraan edessämme oli pitkän pöydän päässä tilaa ja siihen itsemme tällättiin. Noh, sit huomattiin, että samassa pöydässä istu rivi pappeja ja itse asiassa koko tämän alueen ylin pappi tai piispa vai miksikä niitä nyt kutsutaankaan. Mut me aateltiin et pappeja tai ei, tähän istutaan :) Vähän myöhemmin papit tekivät siinä lähtöään ja heitä kävi kättelemässä itse kylän pormestari, jonka paikallisoppaamme tunnisti. Pappi tuli sitten kättelemään paikallisopastammekin pöydän päässä ja mullekin vilkutti :) Hihi :) Juhlassa soi koko ajan klarinettimusiikki ja paikalliset tanssivat innokkaasti. Miehetkin mennä koikkelehtivat oikeen lennokkaasti. Joskus vähän kymmenen jälkeen pidot päättyivät, ja olisivat jatkuneet Englouvin kylässä. Sinne ei kummiskaan enää lähetty vaan suunnattiin takas Karialle, tosin ensin Lazaratan huoltsikan kautta. Mentiin sit viel iltaa istumaan paikallisoppaamme kotiin ja hän valmisti kotitekoisia mojitoja. Mulle tosin ilman alkoholia, kun oli vielä skootterimatka takasin alas Nidriin. Niitä siinä siemailtiin tunnelmallisessa kynttilänvalossa ja katseltiin Kreikan tummaa yötaivasta tähtineen ja puhua pälpätettiin, kunnes huomattiin, että kello olikin jo yli yksi. Lähin taas matkaan alas Nidriä, mut tällä kertaa tiellä ei näkyny kun yks käärme :P Kello oli jo kaks, kun kotiuduin. Onneks olikin tänään vapaapäivä, joten sai nukkua kunnolla pitkään.

Tämmöinen mönki Karian pääkadun laitaa

Lähestyimme tapahtumapaikkaa, musiikki soi jo kauas ja paikalle oli eksynyt aika paljon muitakin

Vanhoja kiviasumuksia

Agios Donatoksen kirkon luona oli meno jo täydessä vauhdissa

Linssikeiton tarjoilussa ei paljoa hienosteltu

Tässä sitä kuuluisaa linssiä nyt on, maistuis varmaan sullekin? :)

Linssikeiton tarjoilua

Juhla-ateria: linssikeittoa, sardiineja, oliiveja ja leipää

Istuimme arvovaltaisessa seurassa

Väkeä oli paikan päällä paljon

Joanna ja minä

Tietysti juhlissa tanssittiinkin ja klarinettimusiikki raikasi

Linssijuhlien mainosplakaatti

Agios Donatos -kirkon sisäänkäynti

Kotitekoista mojitoa tunnelmallisessa kynttilänvalossa


Tää päivä onkin menny sit vaan aika lailla hohhaillessa. Pesin pyykkiä, tein vähän ruokaa ja sit oon hoidellu kaikenlaisia työjuttuja, kun puhelua ja tekstiviestiä on pukannut koko ajan. Yleensähän toi puhelin on aika hiljanen, mutta totta kai näin vapaapäivän kunniaksi on kaikenlaisia juttuja :) Puhelin on soinut enemmän kuin kokonaisella viikolla yhteensä! Mutta eipä tässä taas tämän ihmeempiä. Jospa täs vähän vaik siivoilis ja pitäs kait sitä jotain liikuntaakin harrastaa... Mä oon nimittäin alkanu vähän taas kuntoilemaan! Mut siitä enempi sitten toisen kerran. Nyt eikun mukavaa loppupäivää kaikille!

1 kommentti:

  1. Postauksia aina odotellen..mihin oot menossa opastamaan talvikaudeksi?

    VastaaPoista