2014-03-07

Paastopäiväkirja 3.-6.3.

3.3. Tänään se alkaa – paasto! Periaatteella kaikkea on kokeiltava elämässä kerran ja ei tämä nyt oo ees niin paha. Eikä vaikeakaan. Suoraan sanottuna oon aika huonosti valmistautunu koko juttuun. En taida olla ees kunnolla perillä, mitä saan syödä ja mitä en. Joka tapauksessa liha, kala, maitotuotteet, kananmuna ja alkoholi ovat nyt pannassa. Öljykin yleensä jätetään pois, mut siitä ei olla niin tarkkana ja monet jättää sen pois vasta viimesellä viikolla. Koska meillä on vielä iso pänikkä oliiviöljyä kotona, niin aion sitä kyllä käyttää ruuanlaitossa. Päivällä infotilaisuuden jälkeen mennään syömään aasialaiseen ravintolaan. Siitä on tullu vähän niinku meidän vakiopaikka aina infon jälkeen. Tilaan riisiä ja kasviksia currykastikkeessa. Se on ihan hyvää, mut ei niin hyvää kun muut curryt, mitä oon aikasemmin syöny. Illalla meen zumbaan ja sen jälkeen teen kotona salaattia: salaatinlehtee, tomaattia, parsaa, paprikaa ja oliivia. Ja leivän päälle kasvimargariinia, paprikaa ja salaatinlehtee. Hmm… vähän köyhää.

4.3. Aamulla meen hotellipäivystyksille ja sen jälkeen onkin jo nälkä. Päätän mennä lounaalle toimiston läheiseen ravintolaan. Tilaan mustekalaa. Sitähän saan syödä. Itse asiassa en olekaan enää niin varma asiasta, joten myöhemmin toimistolla alan perehtyä asiaan netistä. Nyt mulle valkenee, että en saa siis syödä mitään punaista verta sisältävistä eläimistä saatuja tuotteita, eli siksi kiellettyjä ovat liha, maitotuotteet ja muna. Merenelävistä selkärankaiset on kielletty, mutta mustekalahan kuuluu nilviäisiin eli selkärangattomiin. Näin ollen saan syödä mustekalaa ja huokaisen helpotuksesta – ei menny paasto heti toisena päivänä poskelleen. Pähkäilen asiaa, ja totean että saan syödä esim. soijatuotteita, tofua ja kaikenlaisia kasviperäisiä valmisteita. En ole varma, mitä majoneesi sisältää, joten varmuuden vuoksi jätän sen syömättä. Oletan sen sisältävän munaa. Hirveen vaikeeta tää paastoominen, kun ei ees tiedä, mitä kaikki jutut sisältää! Pitäs olla niin hirveen valveutunut. No, varmuuden vuoksi pitää vaan jättää syömättä.

5.3. Tänään lähen obsaamaan retkeä Lanzarotelle. Siellä on lounas, mutten tietenkään ole muistanut, että olen paastolla ja en ole selvittänyt, mitä lounas sisältää saatikka että oisin ilmottanut, et mulla on erikoisruokavalio. Lounas on noutopöydästä, mut on hyvin lihapainotteinen. Saan lautaselleni kaaliraastetta, tomaattia, sipulia, ranskalaisia perunoita, ryppyperunoita ja mojo-kastikkeita sekä leipää. Lähteehän se nälkä näinkin. Kun olen illalla Playa Blancan satamassa, on mulla jo nälkä. Meen ihan sattumalta intialaiseen ravintolaan (luulin meneväni johonki kahvilaan, mut kun saan menun eteen, ni käykin ilmi, et se on intialainen ravintola – no ei se mitään, tekevälle sattuu :D) Intialaisessa keittiössähän on paljon kasvisruokia, joten no problem, tilaan linssejä kastikkeessa riisin kera. Ihan hyvää, mut ois saanu olla mausteisempaa. Illalla meen taas zumbaan ja kotiin tultuani järsin leipää vihannesten kera sekä syön yhen appelsiinin ja kiwin.

6.3. Tänään olen opastamassa Lanzaroten retkeä. Retkellä ei ole varsinaista lounasta, vaan kevyt välipala – sämpylä ja juoma. Tähän asti oon aina tilannut sämpylän con queso tierno, eli tuoreella vuohenjuustolla. Tai itse asiassa mun ei ees tarvii sitä tilata, kun tekevät sen mulle jo valmiiks, kun näkevät mut. Nyt oon paniikissa, et miten kerkeen sanoo, et en syökään sitä, kun yleensä se tyyliin jo nököttää siel mulle valmiina, kun meen sinne. Ja kauheen noloo sit kieltäytyä siitä. Kun asiakkaat on saanu tilauksensa tehtyä ei mun juustosämpylää onneks vielä näy ja hätäpäissäni alan sönköttää espanjaks ravintolan miehelle, et nyt en voi syödä juustoo, et saisinks pelkillä kasviksilla. Se sit kyselee, et mitkä täytteet käy laatuun ja sanon et ei, tonnikala ja muna ei nyt käy. Niin eikä majoneesikaan. Täällähän kasvissämpylä yleensä sisältää tonnikalaa - loogista! Kun oon saanu asian selväks, ilmestyy ”kokki” keittiön puolelta jo tutuksi tulleen juustosämpylän kera. Kääk! Mut ei voi mitään, se jää nyt syömättä ja kohta saan sämpylän tomaatin, salaatin ja parsan kera. Ihan hyvää, mut kyl se juusto vaan on parempaa… Muutenkin oon jo monta päivää tuskaillu, et ei tästä elämästä tuu mitään ilman juustoo. Ah, edamit ja goudasiivut leivän päällä, vuohenjuusto salaatissa ja etenkin tuore vuohenjuusto, sitähän vetelee ihan siltänään! Ja entäs fetajuusto ja mozzarella… Juustoo mä kaipaan ihan eniten, enkä tajuu, miten selviän ilman sitä pääsiäiseen saakka ¤=”=?¤)=(!?”!!

3 kommenttia:

 1. Harmi, jos siellä ei saa tofua! Ja tarkistin, että meillä myydään soijaruokakermaa, soijavispikermaa ja soijajugurttia. Vastaavia kauratuotteita saa myös.Ja eiköhän soijamaitoakin ole. Kalkin saanti jää tuossa vähälle sinulla, mutta eihän tuo onneks tuon kauemmin kestä!!

  VastaaPoista
 2. Moikka! Törmäsin blogiisi, kun etsin matkailuun viittaavia blogeja. Oon tekemässä opparia matkaoppaan työstä, ja ajattelinkin sulta kysästä, olisitko pystynyt vastaamaan muutamaan kysymykseen liittyen kyseiseen hommaan, sulla kun ilmeisesti on kokemusta matkaoppaan töistä? :) Arvostaisin kovasti vaivannäköäsi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu voin mä vastata, jos siitä jotain apua on. Laita mulle meilii vaikka suvi.rantama(a)elisanet.fi.

   Poista