2013-03-05

TOP 10: Jätä nämä väliin Thaimaassa!

"Yleisön" pyynnöstä tein nyt sitten tämmöisen listan. Nämä nyt olivat taasen asioita, joita mulle tuli päällimmäisenä mieleen ja varmasti on muitakin asioita, mitä ei kannata tehdä. Joku voi olla joistain asioista eri mieltä, mutta nämä edustavatkin mun omia mielipiteitä ja perustuvat mun omiin kokemuksiin ja tietoihin asioista. Ja kuten allaolevasta voi lukea, en ihan aina onnistu itsekään noudattamaan näitä ohjeita... Asiallinen palaute ja eriävätkin mielipiteet on kommenttiboksiin oikein tervetulleita! :)


1.       Älä vuokraa autoa tai skootteria!
Okei, olen ehkä paraskin sanomaan, kun itse ajelen skootterilla täällä koko ajan. Työni takia mun on pakko. Mutta blogiani seuranneet tietävät, että itsekin olen jo saanut osani tästä mopoilun vaarallisuudesta. Onnettomuuksia täällä myös näkee harva se päivä ja yleensä ainakin toisena osapuolena on ulkomaalainen. Ensinnäkin liikenne on vasemmanpuoleista eikä täällä niin tarkkaan noudateta liikennesääntöjä. Paikalliset ovat tähän tottuneet, me matkailijat emme. Tietkään eivät ole kovin hyväkuntoisia. On monttuja ja hiekkaa. Sateella tien pinnat muuttuvat liukkaiksi, samaten jos tielle on valunut vähänkään öljyä. Kun täällä laitetaan uusi asfaltti, ei se ole ollenkaan sellainen sileä kuin mihin olemme Suomessa tottuneet, vaan tosi muhkurainen. Vuokra-mopoissa ei myöskään ole vakuutuksia, eli jos jotain sattuu, maksat sen omasta pussistasi. Viime tiistaina näin kun tuossa Khao Lakin päätiellä nostettiin autoa ihmisen päältä pois isolla porukalla. Tarkemmin en tiedä, mutta siinä kolarissa ei ole voinut käydä hyvin. Eilen kuulin, että joku ulkomaalainen mies oli vuokrannut täällä auton ja ajanut hotellinsa puutarhurin hengiltä. On ollut täällä siitä lähtien jo toista kuukautta, kun miestä ei päästetä maasta pois ennen kuin selviää, kuka maksaa viulut. Työpaikkakin oli mieheltä mennyt, kun ei ollut sinne ajallaan palannut. Lauantaina oli Phuketwan-nettilehden mukaan kuollut suomalainen nelikymppinen mies mopo-onnettomuudessa Phuketissa. Tässä vain muutamia esimerkkejä siitä, miksi ei kannata vuokrata mitään menopeliä. Täällä saa vuokrattua auton käyttöönsä kuljettajan kera, mikä onkin huomattavasti fiksumpi vaihtoehto.

Mopot on vaarallisia menopelejä


2.       Älä poseeraa Buddha-patsaiden kera!
Buddha-patsaat on täällä pyhiä, kuten myös kaikki muutkin Buddhan kuvat. Niiden kanssa poseeraaminen saatikka lasten niiden päälle asetteleminen kuvattavaksi on todella loukkaavaa käytöstä paikallisten pääuskontoa kohtaan. Buddha-patsaita eikä niiden osia saa myöskään viedä maasta pois ilman vientilupaa. Ainoastaan alle 12 cm korkeita matkamuistoiksi luokiteltavia patsaita/avaimenperiä tms. voi viedä.

Buddha-patsas Phuketin Wat Chalongin temppelissä


3.       Älä kulje uima-asussa julkisilla paikoilla!
Menisitkö Suomessa uimahousuissa kauppaan tai bikinit päällä kirkkoon? Entäpä toimistoon tai virastoon? Kuumuus tuntuu välillä löyhentävän matkailijoiden harkintakykyä pukeutumisen suhteen. Vaikka täällä on kuuma, ei ole soveliasta mennä puolialasti yleisille paikoille rantoja lukuunottamatta. Monet paikalliset pukeutuvat hyvinkin peittävästi, mikä tosin yleensä johtuu siitä, että halutaan suojata iho auringolta ja ruskettumiselta. Mutta ei heitä koskaan näe uima/ranta-asuissa julkisilla paikoilla. Etenkin, kun mennään temppeleihin vierailemaan, on syytä noudattaa seuraavia pukeutumissääntöjä: olkapäät  ja reidet peitossa, hattu pois päästä ja kengät pois jalasta. Viime keskiviikkona Phuketissa Patongin Jungceylon-ostoskeskuksessa näin pohjanoteerauksen. Ulkomaalainen nainen oli ostoksilla ”shortseissa”, jotka näyttivät lähinnä alushousuilta, eli olivat ohutta trikoota ja aivan ihonmyötäiset ja jättivät pakarat paljaiksi. Viime kaudella Phuket Fantaseassa näin naisen mihihameessa ja bikinin yläosissa. Ja yleensä tähän iltashow’hun monet ihmiset pukeutuvat vähän siistimmin...

Uima-asut kuuluvat rannoille


4.       Älä lähetä lyhtyä taivaalle!
Tiedän, nämä lyhdyt ovat todella kauniita. Etenkin kun niitä on taivaalla useita, muodostavat upean valomeren. Täällä myös uskotaan, että kun lyhdyn lähettää taivaalle, voi toivoa jotain ja saa itselleen hyvää onnea. Mutta se varjopuoli... Lyhdyt ovat yleensä valmistettu muovista ja rautalangasta ja ne päätyvät loppujen lopuksi, mihinkäs muuallekaan kuin mereen. Maailman merissä on jo ihan tarpeeksi roskaa ja saastetta muutenkin. Ja kaiken lisäksi esim. valaat ja kilpikonnat saattavat erehtyä luulemaan muovia syötäväksi (esim. meduusoiksi). Tietystikään muovi ei sovi merenelävien ruokavalioon ja ne tukehtuvat siihen ja aika ajoin ajautuvat kuolleina rannoille. Joten meidän hetken ilo on niiden turma. Esimerkiksi kaikki merikilpikonnalajit ovat erittäin uhanalaisia. Joten ethän edistä näiden lajien kuolemista sukupuuttoon! Huolehdithan, että mitään muutakaan jätettä tai roskaa ei joudu mereen (eikä mihinkään muuallekaan luontoon)!

Lyhdyt ovat kauniita, mutta turmiollisia


5.       Älä arvostele kuningasta!
Thaimaassa kaikista arvostetuin henkilö on kuningas. Thaimaassa absoluuttinen monarkia lakkautettiin vuonna 1932 jas silloin Thaimaa sai perustuslain. Kuninkaalla on lähinnä vain arvovaltaa, mutta sitä hänellä on sitäkin enemmän. Kuninkaan sana on kutakuinkin laki. Perustuslaissa olevan artiklan mukaan kuningasta ei saa julkisesti arvostella. Siitä voi saada monen vuoden vankilatuomion ja tuomioita Thaimaassa on myös langetettu lakiin perustuen. Jopa kymmenien vuosien tuomioita. Hallitus on aiemmin varoittanut mm. facebookin käyttäjiä siitä, etteivät he tykkäisi sivustoista, joilla on monarkiaa arvostelevaa sisältöä. Joku poliitikko oli jopa väläytellyt mm. facebookin kieltämistä kokonaan. Tämäpä tuskin koskaan Thaimaassa toteutuisi, sillä sosiaalinen media on täällä todella suosittu.


6.       Älä polta ihoasi!
Auringon ultraviolettisäteilyn voimakkuus ilmoitetaan UV-indeksillä, joka kertoo ihoa vahingoittavan ultraviolettisäteilyn maan pinnan saavuttavan määrän silloin, kun aurinko on korkeimmillaan. Yleensä säteily vaihtelee välillä nollasta kahteentoista, joskus tropiikin alueella päästään korkeampiinkin lukemiin. Kun UV-indeksi on 3 tai enemmän, tulee auringolta jo suojautua. Etelä-Suomessa keskikesällä indeksi voi olla 5-7, Välimerellä 9-10. Täällä Etelä-Thaimaassa tähän aikaan indeksi on 12. Paksut pilvet voivat vähentää säteilyn voimakkuutta, mutta uskomatonta kyllä, ohuet pilvet voivat jopa tehostaa sitä! Joten pilviselläkin säällä voi palaa, samaten varjon alla, sillä säteily yltää sinnekin (ja tämän olen ihan omakohtaisesti kokeillut, joten on ihan ensikäden tietoa J). Myös silmät voivat vahingoittua UV-säteilystä. Siksi ihka oikeiden aurinkolasien (ei vain halpahalliversioiden) käyttäminen täällä on tärkeää. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä lyhyemmässä ajassa iho- tai silmävaurioita voi syntyä. Tietysti tähän vaikuttaa paljon myös jokaisen oma iho ja sen luonnollinen väri, mutta thaimaalaisetkin suojautuvat erittäin tarkoin auringolta, eivätkä ollenkaan suotta! Sitä paitsi aurinko on yksi eniten vanhentavista tekijöistä, joten kasvoillakin olisi syytä käyttää suojakertoimellista päivävoidetta ihan joka päivä, vaikkei varsinaisesti aurinkoa ottaisikaan.

Pilvisenäkin päivänä voi palaa


7.       Älä käytä tienvarsilla sijaitsevia norsufarmeja!
Norsu on Thaimaan kansalliseläin ja ollut täällä arvostettu vuosituhansien ajan. Silti nykypäivänä ahneuksissaan norsuja hyväksikäytetään rahan tienaamiseen. Norsufarmeja on noussut vilkasliikenteisten teiden varsille, paikkoihin, jotka eivät todellakaan ole norsun arvoisia! Norsut viihtyvät luonnossa parhaiten metsiköissä, joten metsäisiin maisemiin pystytetyt norsufarmit suovat norsuille paljon luonnonmukaisemmat olosuhteet. Norsut myöskin kärsivät liikenteen melusta, koska niillä on hyvin herkkä kuuloaisti.

Paras paikka norsulle on metsä


8.       Älä osta piraattitavaraa!
Kadunvarsikojut ja –kaupat, markkinat ja basaarialueet pursuavat piraattitavaroita. Hinnat ovat toki paljon aitoja edullisemmat, mutta laatu ei ole samaa. Kannattaa miettiä, kannattaako ostaa halpaa tavaraa, joka hajoaa muutaman käyttökerran jälkeen ja päätyy roskikseen. Tai kannattaako ostaa esim. piraatti-DVD:tä, jossa on kukaties vain japaninkielinen tekstitys tai CD:tä, joka ei soi. Toki osa tuotteista toimiikin, mutta aina on riski, että rahat menevät täysin hukkaan. Piraattitavaran myyminen Thaimaassa on laitonta, mutta tavaraa on niin paljon, että sitä on mahdotonta kitkeä kokonaan pois. En tiedä, onko tätä todella edes yritettykään. Ainakin Phuketissa uutisoidaan aina välillä massiivisista piraattitavaran tuhoamistalkoista. Tavarat on koottu johonkin paikkaan ja niiden yli ajetaan katujyrällä. Osittain nämä tempaukset ovat varmasti silkkaa julkisuustemppuilua – halutaan näyttää, että ongelmalle tehdään jotain. Miksei viranomaiset voisi ratsata liikkeitä ja laittaa toiminnalle loppua, jos piraattituotteiden myynnistä todellakin haluttaisiin päästä? Joka tapauksessa piratismi on rikos ja jos jäät kiinni piraattituotteiden tuomisesta Suomeen, menetät tavaran ja saat vielä sakotkin päälle. Halppistuotteesta tuleekin ehkä kallis. Kuinka paljon Thaimaasta tulijoita sitten Suomen päässäkään tarkastetaan, on toinen kysymys. Tuskinpa kovin paljon, mikä johtunee resursseista. Mutta toki on aina vaara joutua tarkastukseen. Itse asiassa tämän ei pitäisi olla syy jättää piraattituotteita ostamatta, vaan se, että piratismin myötä rahat joutuvat henkilöille, jotka niitä eivät ansaitse. Ja henkilöt, jotka ovat tehneet kaiken työn esim. muusikot, jäävät osattomiksi omista tuotoksistaan. Ja sitä paitsi minun ihan henkilökohtainen mielipide on, että on tosi mautontakin kulkea feikki Jimmy Choon laukku kainalossa. Mutta okei, myönnetään, mullakin on kolmet feikki-Ray Banit... Näitä piraattituotteita on niin helppo ostaa ilman sen kummempia ajattelematta, niin kuin itsellenikin on käynyt. Mutta lupaan skarpata itsekin jatkossa! Jos haluaa ostaa halpaa, niin parempi ostaa tuotteita, joissa ei ole mitään (ainakaan tunnettua) merkkiä kuin feikkejä merkkituotteita!


9.       Älä lähde samoilemaan mihin tahansa pusikkoon!
Jos haluaa patikoimaan lähteä, täällä on parasta pysytellä ihan merkityillä poluilla, koska puskissa on käärmeitä. Joskus käärmeitä tulee ihan ihmisten ilmoillekin. Muutama viikko takaperin Phuketin ostosretkellä tuli käärme vastaan Patongin kukkulalla keskellä vilkasliikenteistä tietä. Kohtalaisen iso käärme luikerteli siinä ja autot väistivät. Pikkunen käärme oli ihan tossa mun majapaikan kulmalla yks ilta. Mangrovekäärmeitä olen nähnyt Sok-joen kanoottisafarilla puissa päivää lekottelemassa. Ne ovat myrkyllisiä ja ärsytettyinä purevatkin herkästi. Mut päiväsaikaan vaan nukkuvat siellä puissa. Käärmeet toki kaikkoavat ihmistä, ja pyrkivät pysyttelemään poissa sieltä, missä ihmisiä liikuu. Mutta jos lähtee samoilemaan tuosta noin vaan johonkin pusikkoon, niin sitä ei koskaan tiedä, mitä siellä tulee vastaan. Täällähän on isoja hämähäkkejäkin ja varmasti kaikenlaisia muitakin ökkömönkiäisiä, mutta hotelleissa kun myrkytellään, niin pysyvät poissa. Ja ei niitä matkailijan kannata alkaa pelkäämään. Olen Thaimaassa asustellut nyt yhteensä 9 kk ja hyvin vähän on mitään luontokappaleita täällä ihmisten ilmoilla vastaan tullut kulkukoiria lukuunottamatta. Ja voin sanoa, että olen itsekin aika ötökkäkammoinen, eikä mulla ole ollut mitään vaikeuksia täällä asustella J

Gekot on mukavia otuksia, käärmeet ja hämähäkit ei...


10.   Älä jätä mitään ruokaa esille!
Nimittäin ellet halua, että se hetken päästä kuhisee pikkuisia muurahaisia. Täällä Khao Lakissa niitä on ehkä vielä enemmän kun Phuketissa. Esim. mun kämpän seinässä menee joku niitten kulkureitti. Niitä samoilee myös vessan tasolla ja seinällä, lattialla, välillä muuallakin. Kai niihin jokin myrkky tehoais, mut en oo viittiny alkaa myrkyttää, koska kyl niitä kumminki jostain taas esiin putkahtais. Jos vedenkeittimeen jättää vettä, sinnekin menevät, mut jos sen tyhjentää ja jättää kuivumaan sisältä, sillon pysyy muurahaisvapaana. Ja se on harhaluulo, et niitä houkuttais pelkkä makea. Nimittäin kerran unohin leivän pöydälle, ni kohta se kuhis muurahaisia ja oli ne löytäny sipsipussin jämänkin. Ei pidä luulla, että esim. peltirasiat olisivat niille läpitunkemattomia. Viime talvena Phuketissa mulla oli peltirasiassa keksejä. Keksit oli rasian sisällä pakattu vielä tiiviisiin muovipusseihin. No mä olin yhen niistä pusseista avannu, ja ajattelin, et eihän ne nyt sinne rasian sisälle pääse. Väärässä olin. Kun seuraavan kerran avasin rasian, se kuhisi muurahaisia. Ja ne oli möyhentäny ne esillä olleet keksit ihan pieneks muruks. Eli kaikki ruuat pitää ehdottomasti täällä säilyttää jääkaapissa ellei ne ole ihan tiiviissä avaamattomissa pakkauksissa.

Jassoo, ja nyt olis taas aika lähtee vapaapäivän viettoon... ehkä biitsille ja Cafe Kantaryyn... niin ja pitäs mennä kattomaan ihan oikeita AITOJA aurinkolaseja... katsotaan nyt mihin tässä oikeen kerkiää :) Mukavaa päivää kaikille!

1 kommentti:

  1. Tuo kuninkaan palvominen on kyllä aika erikoista, mut maassa maan tavalla. Skootteria en kyllä vuokraisi mistään hinnasta, pelottaa kävelykin siellä vilinässä.

    VastaaPoista